Panele podłogowe do kuchni

2 sierpnia 2019, In: Artykuły

Ulubione miejsce wieczornych spotkań towarzyskich, popołudniowych pogaduch i nocnych zwierzeń, a zarazem siedziba rozlanego mleka (i nie tylko), plam z kawy i rozbryzganego oleju. Jednym słowem: kuchnia. Podłoga świadkiem, ile ludzi i zdarzeń każdego dnia przez nią się przewija. Niestety, historia lubi pozostawiać ślady, czego dowodem są zarysowania i pęknięcia podłóg, powstałe w czasie zwyczajnego, a niekiedy nawet ostrożnego użytkowania.

Niektórzy starsi, bogatsi w wiedzę na temat remontowania domu i przypadkowych usterek na hasło „panele podłogowe do kuchni” pewnie postukaliby się w czoło. Przy takiej ilości potencjalnych zniszczeń? Okazuje się, że tego typu obawy można schować do lamusa. Projektanci i konstruktorzy od lat ścigają się w kwestii nowatorskich, zaawansowanych technologicznie rozwiązań – specjalnie dla Twojej wygody i bezpieczeństwa podłóg.

Co wybrać, kiedy możliwości tak wiele?

Rynek wprost ugina się od ilości kuchennych, podłogowych rozwiązań. Jeżeli uznałeś, że gres czy terakota to nie do końca to, co pasowałoby do aranżacji wnętrza twojego gniazdka (a jak wiadomo – mniejszy wybór, łatwiejsza decyzja), możesz zabrać się za studiowanie wiedzy na temat paneli.

Pierwszym, wartym uwagi typem paneli są te drewniane. W przypadku kuchni wchodzą w grę wyłącznie wysokogatunkowe. Ich kilkuwarstwowa budowa częściowo uchroni przed podwyższoną wilgotnością i temperaturą, minimalnie zapobiegając odkształceniom. Nie wymagają malowania, cyklinowania i zachwycają pięknym, naturalnym wyglądem. Niemniej brak lakierowania na łączeniach naraża na wnikanie wilgoci w szczeliny, które po jakimś czasie zaczną nieestetycznie tracić przyleganie.

Jakkolwiek w przypadku kuchni pełniącej funkcję głównie estetyczną takie rozwiązanie nie byłoby grzechem, tak powszechnie zaleca się rozważenie w pierwszej kolejności paneli laminowanych. Te dużo lepiej bronią się przed działaniem wody, a dodatkowa powłoka zabezpieczająca, oznaczona na opakowaniu symbolami „Aqua-stop” albo „Aqua-resistant”, stanowi bonusowe „opancerzenie”. Poza tym promieniowanie ultrafioletowe, rozlane płyny i próba mechanicznego uszkodzenia nie powinny w jakikolwiek sposób wpłynąć na stan techniczny i wizualny tychże podłóg.

Sporą zaletę stanowi również fakt, że do ich położenia nie potrzeba kleju, co daje możliwość zdjęcia i przeniesienia ich do innego pomieszczenia czy nowego lokum. Warto zwrócić uwagę, aby rdzenia nie stanowiła płyta wiórowa, tylko deski o podwyższonej gęstości nośnej. Na koniec trzeba zatroszczyć się o wykończenie paneli woskiem lub żywicą.

A gdyby tak dało się jeszcze bezpieczniej…?

Jeżeli wybór padł na panele podłogowe do kuchni, warto pamiętać, że ich krawędzie mogą być narażone na działanie wilgoci, przez co zalecane jest użycie masy uszczelniającej.  Jest do ekonomicznie dobre rozwiązanie, możliwe do samodzielnego wykonania, ale wciąż niedające stuprocentowej ochrony. Tym natomiast, którzy jeszcze nie wybrali paneli, a są zafiksowani na punkcie odporności, proponuje się tzw. panele winylowe.

Co ciekawe, zarówno rdzeń, jak i wierzchnia warstwa są właśnie z winylu. Sama nazwa może początkowo  przywodzić na myśl pocięte linoleum, co jest dla tych paneli zgoła krzywdzące, gdyż prezentują się naprawdę dobrze. Niewprawione oko nie dostrzeże różnic między nimi, a prawdziwym drewnem. Co więcej – w zestawieniu z klasycznymi panelami niniejsze dużo lepiej wypadają w kwestii akustycznej. Jednym z mankamentów tradycyjnego modelu jest nieprzyjemny, głuchy, roznoszący się pogłos przy spacerowaniu. Winyl tego wrażenia nie stwarza. Jest też względnie cienki (kilka milimetrów), co warunkuje bardzo dobre przewodzenie ciepła w przypadku zastosowania ogrzewania podłogowego.

Terakota i gres kontra panele podłogowe w kuchni

Z mitem odnośnie nietrwałych paneli podłogowych do kuchni udało się rozprawić. Ich aspekt wizualny również można uznać za satysfakcjonujący. Wysoka jakość dostępnych produktów i szeroka gama drewnianych imitacji dają każdemu możliwość stworzenia gustownego wnętrza. Co ważne – w dobie mody na łączenie kuchni z salonem, wyłożenie całej podłogi jednakowym materiałem optycznie powiększy przestrzeń i uchroni przed wrażeniem drastycznego przeskoku, jaki często towarzyszy wydzieleniu strefy kuchennej od reszty salonu gresem lub terakotą.

Na koniec warto sprawdzić i porównać cenniki różnych typów podłóg. W zestawieniu paneli z innymi posadzkami pierwsze wypadają korzystniej. Wpływ na ich ekonomiczny charakter ma nie tylko cena produktu. Panele są na tyle łatwym do położenia materiałem, że spokojnie możemy zrezygnować z usług fachowca i zabrać się za pracę samemu. Poza ograniczeniem wydatków na robociznę zmniejszeniu ulegną również długofalowe koszty ponoszone na rzecz ogrzewania. Panele dobrane pod ogrzewanie podłogowe efektownie przewodzą ciepło, bez niepotrzebnych strat.

Prosta pielęgnacja paneli

Jak się okazało – wygląd, cena i funkcjonalność paneli podłogowych do kuchni czynią je równą (a pod wieloma względami lepszą) konkurencją dla pozostałych typów posadzek. Podobnie jak w przypadku płytek, troska o nie nie wymaga nadzwyczajnego wysiłku, . Wilgotna ścierka lub mop z dodatkiem łagodnego detergentu powinny wystarczyć do zachowania ładnego wyglądu na długie lata.